Gezandstraald glas

Een vorm van decoreren van glas in zandstralen. Door middel van het stralen van aluminiumoxide onder hoge druk wordt het oppervlak van het glas als het ware beschadigd. De aluminiumoxide is een stof, die in verschillende korrelgroottes te verkrijgen is. Naarmate de korrel groter wordt, wordt het glasoppervlak ruwer beschadigd.

Om te decoreren en om verschillende ‘tinten” in het straalwerk te krijgen, wordt dus gebruik gemaakt van verschillende korrelgroottes.

Neem contact op

Bel of mail ons voor advies. Wij informeren u graag!

Neem contact op

Verschillende tonen in Straalwerk Principe van zandstralen van glas.

Eigenlijk is gezandstraald glas niets meer dan een glasplaat die voor een deel is afgedekt, en voor een deel niet. Het oppervlak van het glas wat is afgedekt, wordt niet beschadigd door de aluminium oxide die vanuit een speciale ketel onder een druk van ongeveer 3 bar door een speciale rubber slang en door een zogenaamde “nozzle’ op het glas wordt gespoten. De nozzle is een speciaal hardmetalen uiteinde van de slang. Het hardmetaal voorkomt dat het te snel slijt, want het aluminiumoxide is zeer belastend voor een oppervlak. De nozzle is verkrijgbaar is verschillende diameters, en al naar gelang het te bewerken oppervlak van het glas kleiner wordt, wordt de diameter van de nozzle ook kleiner.

Zoals al eerder gezegd, is ook de korrel van het aluminiumoxide variabel, waardoor ook een verschil in bewerking zichtbaar kan worden gemaakt. Het is wel vaak moeilijk in verschillende korrelgroottes te stralen, omdat de eerder genoemde ketel eerst helemaal schoon moet zijn, voordat er met een andere korrel gestraald kan worden. Vaak is dan de oplossing om op een glasplaat “harder” en “zachter” te stralen. Dus meer afstand van het glas, minder of meer druk en korter op het oppervlak zijn technieken om glas te zandstralen en verschillende “kleuren” te maken.

Mooi voorbeeld diverse "kleuren" straalwerk Om nu een mooi onderwerp op een glasplaat of spiegel te zandstralen is het nodig een deel af te schermen en een deel niet. Dit wordt gedaan met een speciale zandstraalfolie. Deze folie wordt met een speciale machine, een “snijplotter” bewerkt. De plotter snijdt met een klein mesje de gewenste vorm uit de zandstraalfolie. Er zijn ook gespecialiseerde bedrijven die de patronen met de hand uitsnijden, om meer “gevoel” te krijgen en om uniek te zijn. Later wordt de folie op het glas geplakt en worden de delen die moeten worden gestraald, weggehaald met een klein mesje. Zo kun je deze delen volgtijdig verwijderen, waarbij je telkens een beetje ‘lichter” straalt. Zo krijg je verschillende “tinten’ in het straalwerk.

Diepstraalwerk.

Ook is het mogelijk om zogenaamd diep te stralen in glas. Diep wil dan zeggen een paar millimeter. Normaal wordt het glasoppervlak maar een tiende millimeter diep beschadigd, maar bij diepstralen gaat dat dus verder. Dus naast de verschillende tinten, kun je ook nog variëren in diepte.
Zandstralen van Glas

Vakwerk.

Zandstralen van glas is vakwerk. Om dit mooi te kunnen , moet je ervaring en gevoel hebben. Kijk als consument dus goed om u heen, en laat u goed voorlichten. Er zijn veel voorbeelden te vinden en vaak hebben gespecialiseerde glasbedrijven ook boeken met voorbeelden.

Diepstralen van Glas Gezandstraald glas schoonmaken.

Omdat het glasoppervlak van een gezandstraalde ruit is beschadigd, is het gevoelig voor vuil en vet. Pas op met vette vingers of olie op een zandstraalwerk, want de kans is erg groot dat u het er niet meer afkrijgt. Maak gezandstraald glas schoon met een gewone glasreiniger en ga niet boenen of druk zetten, want dat heeft geen zin. Vraag bij uw glashandel waar u laat zandstralen of ze het werk met een speciale coating kunnen beschermen. Dit kost wat meer, maar bespaart ellende. Als glas helemaal egaal is gezandstraald, en u krijg vet of vette vingers er niet meer af, dan is er nog 1 mogelijkheid: opnieuw stralen.