Glas plaatsen
Glas plaatsen is iets voor vakmensen. Niet dat de doe-het-zelver het niet zou kunnen. Integendeel. Als je maar lang genoeg oefent, kan in principe iedereen leren om glas te plaatsen. Maar er zijn glaszetters die met het plaatsen van glas hun geld verdienen, en dan moet er dus wel een verschil zijn.
Mensen of bedrijven die glaszetten, hebben daarvoor in de loop der jaren de juiste ervaring opgedaan, maar ook het juiste gereedschap. Hierdoor kunnen ze veel sneller en beter dan de doe-het-zelver glasplaatsen. Vroeger liep de glaszetter met een houten rekje op zijn rug, met daarop een laatje glas naar de klant om een enkel ruitje te vervangen en met stopverf weer vast te zetten.
Neem contact op
Bel of mail ons voor advies. Wij informeren u graag!
Tegenwoordig wordt (dubbel) glas, vaak in enorme afmeting getransporteerd op vracht- of zogenaamde resteel wagens, om met gespecialiseerde hijsapparatuur met speciale zuigers op bijvoorbeeld de 5 etage van een flat te worden geplaatst en afgewerkt met een hoogwaardige, weersbestendige en overschilderbare kit. Een enorme ontwikkeling.
In de loop der jaren zijn er ook allerlei soorten van kozijnen om glas in te plaatsen ontwikkeld. Dit varieert van houten kozijnen, kunststof kozijnen, aluminium kozijnen, stalen kozijnen in de meest uiteenlopende soorten van bevestiging.
Hierbij onderscheiden we zogenaamde ‘natte’ en ‘droge” beglazing. Bij de natte beglazing wordt de geplaatste ruit na montage aan de binnen- en buitenzijde afgekit. Deze kit is nog nat en moet drogen. Bij droge beglazing is geen kit noodzakelijk. Het systeem is zo gemaakt, met bijvoorbeeld rubber strips, dat het glas in het systeem wordt geklemd en niet meer hoeft te worden afgekit.
Kenniscentrum Glas
Een moderne glashandel of glaszetter moet van alle soorten en manieren van beglazen op de hoogte zijn, en in iedere situatie vakkundig en netjes kunnen plaatsen. Hiervoor zijn in Nederland diverse cursussen voorhanden, die grotendeels worden verzorgt door het Kenniscentrum Glas. Een organisatie voor de vlakglasbranche, die zich tot doel stelt het niveau van de kennis, bewerking en plaatsing van vlakglas in Nederland te verhogen. Een makelaar in Kennis.
Materiaal Glashandels om glas te plaatsen.
U kunt zich dan ook voorstellen dat een glashandel niet alleen over veel kennis en ervaring, maar ook over veel specialistisch materiaal moet beschikken. Een paar voorbeelden:
Een speciaal ingerichte bestelbus of vrachtwagen met een in- en/of uitwendig resteel. (zie foto) Hierop kan glas rechtstandig worden getransporteerd met de minste kans op beschadiging of breuk.
Speciale zuigers om glas te kunnen dragen. De zuiger wordt vastgezet op het glas, en daarmee wordt als het ware een handvat aan het glas gemaakt om het te kunnen dragen. (foto)
Diverse elektrisch of luchtaangedreven apparaten om spijkers in de glaslatten te schieten of om kit in de voegen te spuiten.
Allerlei soorten hoogwerkers, steigers en hefmiddelen om op verdieping te kunnen werken (zie foto).
Het lijkt vaak dat alles mechanisch kan, maar het komt maar al te vaak voor dat de plaats waar een (grote) ruit moet worden geplaatst moeilijk bereikbaar is, en dan moeten een aantal mensen gewoon tillen en manoeuvreren om de ruit op zijn plek te krijgen.
Eisen te stellen aan glashandels of glaszetters.
De manier waarop een glaszetter bij u een ruit plaatst is vastgelegd in wettelijke normen, waarvan de NEN 3576: Beglazing van kozijnen, ramen en deuren, en de NEN 3577: Beglazen van gebouwen, de belangrijkste zijn. De manier waarop is vastgelegd, en u mag een glaszetter ook aanspreken op de naleving en kennis van deze voorschriften.
Natuurlijk is in deze normen niet vastgelegd hoe een glaszetter zich moet gedragen en of hij of zij de boel netjes opruimt bij u. Dit zijn dingen die vanuit de klantvriendelijkheid van ieder glashandel vanzelfsprekend moeten zijn, en een reden waarom u, als zich later weer een probleem op glasgebied voordoet, weer van de diensten van deze glashandel gebruik maakt.