Wanneer is glas uitgevonden?
Glas is een groot onderdeel van ons leven. Wellicht heeft u zich weleens afgevraagd hoe glas is ontstaan. Glas bestaat al miljoenen jaren in natuurlijke vorm. In eerste instantie kwam glas tot stand door extreme verhitting van zand in woestijnen of bij vulkanen. Deze natuurlijke vorm van glas wordt obsidiaan genoemd. In de steentijd werd obsidiaan gebruikt als vuursteen en in wapens, maar het zou nog lang duren voordat men het zelf kon maken.
Natuurlijk glas ontdekt
Wanneer natuurlijk glas precies is ontdekt is onduidelijk. 700.000 jaar geleden begonnen mensen voor het eerst obsidiaan te gebruiken. Het speelde een rol in de ontwikkeling van de mens omdat ze meer konden snijden, beter konden jagen en makkelijker kleren konden maken.
Natuurlijk glas was dan ook de inspiratie om kunstmatig glas te maken. Lange tijd was het onduidelijk hoe het te reproduceren was tot dat glas als nevenproduct gemaakt werd bij metaalbewerking.
Glas als nevenproduct
Rond 5000 voor Christus werd glas voor het eerst gebruikt in decoratie. Glazen parels konden worden gemaakt in soda-rijk zand. Door te kijken naar hoe glas ontstond na een blikseminslag en waarom glazen parels ontstonden tijdens metaalbewerking, kwam men er achter dat het sada-rijk zand belangrijk was.
Glas werd in die tijd echter alleen nog maar gebruikt als decoratie en nog niet echt als gebruiksvoorwerp. Toentertijd werden vooral vazen en potten van gemaakt, maar niet zozeer om bloemen of eten in te bewaren. Na ontwikkelingen in glasblazen werd het een veelzijdig materiaal.
Pas sinds ongeveer 100 na Christus is helder glas ontdekt. In Syrië was het blazen van glazen voorwerpen met een holle blaaspijp uitgevonden. Glasblazers konden hierdoor grotere hoeveelheden helder glas maken. Aangezien Syrië in die tijd onderdeel was van het Romeinse Rijk, werd het glasblazen ook over Europa verspreid.
Dankzij de grote hoeveelheid glas die geproduceerd kon worden, werd het ook steeds meer voor praktische doeleinden gebruikt. In de belangrijkste gebouwen van Rome en in de luxe villa’s van Pompeii was helder glas veelvuldig terug te vinden. Ook in kerken en paleizen was dit tot de middeleeuwen nog het geval. Pas in de middeleeuwen kwam het glas ook in opkomst in herbergen en huizen van de welgestelde burgerij en in openbare gebouwen.
Productie van hol glas
Om hol glas te kunnen produceren, goot men een glasachtige massa rond een vorm van kiezelhoudende klei. Het glas werd een tijdje verhard, alvorens de vorm werd verwijderd. Op deze manier werden vazen en kruikjes gemaakt, die konden worden gepolijst en versierd met gekleurde glasdraden. Deze methode werd ongeveer 15 eeuwenlang onveranderd toegepast. In deze tijd zijn vele broze voorwerpen gecreëerd, die vaak erg kleurrijk waren. Deze voorwerpen waren echter nog niet zo doorschijnend.
Hoe glas nu wordt gemaakt
De productie van glas werd door de eeuwen heen steeds verder verfijnd en de kwaliteit werd steeds beter, dankzij onder andere wetenschappers als Friedrich Siemens en Carl Zeiss. De industriële revolutie aan het einde van de 19e eeuw heeft ertoe geleid dat het glas in grote massa’s tegelijk kan worden geproduceerd.
Wij maken tegenwoordig ons glas uit een mengsel van zand, soda en kalk. Deze grondstoffen worden bij een temperatuur van ongeveer 1500 graden Celsius verhit in een smeltoven in een fabriek. Hierdoor ontstaat een blad floatglas dat gecontroleerd in een koeloven wordt afgekoeld. Wanneer de vloeistof uit de oven wordt gehaald, ontstaat er een bijna oneindig glaslint, waarna het glas op verschillende maten kan worden afgesneden.
Bij Glasbestellen.nl kunt u terecht voor allerlei toepassingen van glas, van douchedeuren tot een glazen balustrade. Wij geven u advies op maat en garanderen dat elk product aan uw eisen zal voldoen.