De geschiedenis van glas
Bent u ook benieuwd naar de geschiedenis van glas? Vraagt u zich af wanneer glas is uitgevonden? Glas zien wij tenslotte overal om ons heen, van ruiten tot de schermen van onze smartphones, maar wist u dat glas vroeger helemaal niet zo veelzijdig was? Wij nemen u mee in de geschiedenis van glas.
Een korte geschiedenis van glas
De eerste sporen van kunstmatig glas duiken op in het oude Egypte en in Mesopotamië rond 3600 voor Christus. Waar het precies is ontstaan is onduidelijk. Glas werd vooral gebruikt om kralen te maken. Het lijkt erop dat glas een nevenproduct was van metaalbewerking en was versmolten met kwarts, kalk en soda.
Glas begon als een luxeproduct omdat het niet makkelijk te maken was en alleen in kleine hoeveelheden. In Syrië ontwikkelde het glasblaastechniek waardoor er holglas gemaakt kon worden. Hierdoor konden glazen objecten sneller en efficiënter gemaakt worden. Gekleurd glas werd ook gebruikt om patronen te creëren. Glas was nog steeds een luxeproduct maar er konden steeds meer dingen van gemaakt worden.
Helaas was de glasproductie bijna volledig tot stilstand gekomen tijdens de ondergang van de late bronstijd. Mediterrane maatschappijen stortte in door klimaatveranderingen, massa migratie en de vernieling van vele steden. Gelukkig was de kennis niet volledig verloren en vanuit Syrië en Cyprus is het glasblazen weer naar Europa overgewaaid. Glas was dus ook erg populair in het Romeinse Rijk. In Alexandria is dus ook ontdekt hoe men blank glas kon maken. Met deze ontwikkeling werd glas ook gebruikt in architectuur. Venetië werd later het centrum voor glas in Europa.
In de 17de eeuw begonnen er verdere ontwikkelingen te komen in de glasproductie vanuit Groot-Brittanië. Blank glas kon mooier gemaakt worden, glas werd gepolijst, en er konden glasplaten gemaakt worden die voor spiegels gebruikt konden worden. In de 19de eeuw kon glas op grote schaal geproduceerd worden en werd het veel gebruikt in gebouwen. Glas is in de 20ste en 21ste eeuw zich blijven ontwikkelen tot het glas dat we vandaag de dag om ons heen zien.
Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in glas?
Er zijn een aantal belangrijke ontwikkelingen in glasproductie. Een daarvan is de ontwikkeling van glasblazen. Hierdoor kon glas voor meer gebruikt worden dan alleen kleine decoratie. De technieken ontwikkelden zich zodat er naast holglas ook platglas gemaakt kon worden. Glas begon als een dof materiaal. Door de jaren heen werd het mogelijk om deze licht doorlatend te maken, daarna doorschijnend en uiteindelijk helemaal doorzichtig. Een andere belangrijke ontwikkeling was de productie van floatglas dat in de 20ste eeuw begon. Hierdoor kunnen grote, vlakke en sterke glasplaten worden gemaakt.
Hoe oud is veiligheidsglas?
Een van de meest impactvolle ontwikkelingen voor glasgebruik in woningen was de introductie van gelaagd veiligheidsglas. Maar wist u dat gelaagd glas per ongeluk in 1903 werd ontdekt toen Edouard Benedictus een kolf op de grond liet vallen die kapot ging maar toch haar vorm had behouden? Dat kwam door een laagje film. Dit probeerde hij met glas na te bootsen en zo werd veiligheidsglas geboren.
Glasproductie vandaag de dag
Tegenwoordig is glasproductie uiterst geavanceerd. Met moderne technieken kan glas van erg goede kwaliteit op een efficiënte manier gemaakt worden. Glas wordt ten slotte overal voor gebruikt, zeker binnenshuis. Zo kan glas worden gebruikt voor ronde spiegels tot balustrades. Er wordt nog steeds geëxperimenteerd met nieuwe toepassingen, van onbreekbaar glas tot glas met ingebouwde zonnecellen. De ontwikkeling van glas staat dus niet stil. Het blijft een veelzijdig materiaal dat innovaties inspireert.